GrozdanovskiELEKTRO | Popravka i ugradnja električnih instalacija, grejnih sistema , alarma i video nadzora

Elektro - Razvodne table

Zašto sami raditi nešto kada bi to moglo dovesti do katastrofalnih rezultata...
Prepustite to profesionalcima

Zamena osigurača

Zašto se mučiti i popravljati već prevaziđene topljive osigurače, predjite na automatske osigurače koji su pre svega bezbedniji,modernijeg izgleda i mogu se više puta vraćati u rad bez dolaska majstora.

U strujnom kolu osigurači su namerno oslabljena mesta i služe da zaštite provodnika od prekomerne struje. Zamislite samo šta se dešava kada prilikom problema stavite jači osigurač nego što je dozvoljen i ,,MISLITE,, da ste rešili problem u stvari ste napravili još veću grešku! Za svako strujno kolo zavisno od potrošača se mora propisno dimenzionisati osigurač tako da prilikom opterećenja ili neispravnog potrošača iskoči prvo on. U suprotnom dolazi do zagrevanja i nagorevanja kontakata što izaziva neželjeni požar u objektu!

Najveća nazivna struja osigurača i prekidača za zaštitu izolovanih provodnika od preopterećenja:

Zaštita provodnika od izbijanja požara

Ugradnja razvodne table sa novim osiguračima se vrši prvenstveno tako što se prekontroliše zatečeno stanje instalacije u objektu,propiše se tačan broj osigurača,izračunava se i pravi rasterećenje.

Posle detaljne analize,električar gasi električnu energiju da ne bi došlo do strujnog udara(bezbednost na prvom mestu) fizički se demontira stara metalna tabla,saniraju se kritično nagorele i kratke žice.Na red dolazi montiranje nove razvodne table,puštanje električne energije i kontrola napona.

Napon

Napon u stambenim zgradama je u većini slučajeva 250V ili niskog napona , nešto snažniji napon koji se kreće do 600V možemo naći u industriji. Takođe u stambenim jedinicama (kućama) možemo naći instalacije za telekomunacijske uređaje koji ne prelaze 50V izmeničnog i 120V jednosmernog napona (PR: telefon, interfon, antene, sigurnosni uređaji , internet ...)

Kablovi - provodnici

Tabla sa osiguračima

Polaganje kablova se vrši prema šemi ili prethodnim nacrtima u već prpremljene kanale. Prilikom polaganja mora se voditi računa da ne dođe do oštećenja. U prosečnoj kući možemo očekivati od 500 do 1000 m različitih tipova kablova.

Instalacija uvek ide vodoravno ili vertikalno, nikad dijagonalno ili koso. Zbog lakše gradnje i sanacije vodovi idu od 20 do 120 cm od tla po visini. Polaganje najkraćim putem dozvoljeno je samo u plafonu.

Naponski kabl koji se najčešće polaže je pp/y kabl, za kablovsju televiziju ili internet FTP CAT5 kabl a za prenos visokofrekventnih signala treba vam i koaksijalni kabl.

Razvodne kutije

Tabla sa osiguračima

Razvodne kutije su čvorovi električnih instalacija u kući. Dobro izvedena kutija omogućuje nadzor i održavanje i doprinosi našoj sigurnosti. Za svaki sprat obično ide jedna električna kutija. U njih se ugrađuju FID sklopke, automatski osigurači i glavni prekidači. Za posebne sisteme kao što su videonadzor ili alarmni uređaj preporučuje se izvođenje posebne kutije.

Prekidači i utičnice

Dobro raspoređeni prekidači ključni su za udobno i funkcionalno upravljanu rasvetu i uređaje. Njih predviđa projektant električnih instalacija. Prekidači se ugrađuju 105 cm iznad tla, a utičnice 30 cm iznad tla. Utičnice u radnim prostorima kao što su kuhinja i kupatilo potrebno je ugraditi 115 cm iznad tla. Prekidača ima više vrsta. O tome se posavetujte sa svojim projektantom ili izvođačem. Razlikujemo pregibne prekidače, mikro prekidače, potezne prekidače, rotacijske prekidače, senzorske prekidače, koji su jednopolni ili dvopolni. Prekidače nameštamo na visinu od oko 120 cm.

Strujno kolo - šema

Primer tradicionalnog grejanja na radijator

Za sve ostalo što vas zanima o električnim instalacijama mozete nam se obratiit ovde...