GrozdanovskiELEKTRO | Popravka i ugradnja električnih instalacija, grejnih sistema , alarma i video nadzora

Podno Grejanje

Električno podno grejanje se može instalirati na sve vrste podova bilo da je reč o novim betonskim podovima, renoviranim ili drvenim podovima.

Električno podno grejanje

Grejni kablovi se postavljaju direktno ispod podne obloge u tankom feksibilnom sloju. Jednostavne su za ugradnju čak i na površinama koje nisu ravne. Izuzetno su ekonomični za rad ukoliko se upare sa odgovarajućom regulacijom. Grejni kablovi su pogodni za upotrebu kako kod glavnih sistema grejanja tako i kod sistema koji pružaju podno grejanje za dodatnu udobnost.

Primer podno grejanja grejni kabl i grejna mrežica

Udobnost i ekonomičnost

Električni sistemi za podno grejanje obezbeđuju ugodnu sobnu temperaturu u vašem stanu, kupatilu ili dnevnoj sobi, kancelariji, radnji, sportskoj hali - svuda gde je potrebna ugodna toplota. Električno podno grejanje se primenjuje pri građenju nove zgrade ili se može postaviti na stari već postojeći pod.

Električno podno grejanje se može instalirati na sve vrste podova bilo da je reč o novim betonskim podovima, renoviranim ili drvenim podovima. Sistem za električno podno grejanje čine grejni kablovi ili grejne mrežice kontrolisane elektronskim termostatom i instalacionim priborom. Električno podno grejanje se može koristiti kao jedini grejni izvor u prostoriji ili kao dopunsko grejanje, grejući samo pod.

garancija 10 godina za podno grejnje

Toplota stalno raste

Ova jednostavna činjenica objašnjava zašto električno podno grejanje obezbeđuje ugodniju toplotu od npr. radijatorskog sistema. Sistem radijatora podiže toplotu naviše, do visine glave, koja dalje ide do plafona da bi se vratila dole kao hladno strujanje oku nogu.

Sa druge strane, električno podno grejanje obezbeđuje prijatnu toplotu oko nogu, tela i glave. Pošto stvara veoma blago strujanje vazduha na gore, količina čestica prašine koje se kreću je znatno smanjena, što stvara pogodniju mikroklimu za osobe koje pate od alergija i astme.

Udobnost nije jedini razlog da bi se opredelili za električno podno grejanje. Osim toga podno grejanje pruža minimalnu potrošnju energije, fleksibilnost, trajnost i ima desetogodišnju garanciju.

Primer tradicionalnog grejanja na radijator

Tradicionalno radiatorsko grejanje

Primer podnog grejanja grejni kabl i grejna mrežica

Električno podno grejanje

Minimalna potrošnja energije

Električno podno grejanje je najekonomičniji od svih grejnih sistema koji rade uz nisku potrošnju električne energije. Zahvaljujući distribuciji toplote od poda i preciznom sistemu kontrole temperature od strane termostata, prosečna temperatura se može sniziti od 1-2°C u poređenju sa tradicionalnim radijatorskim grejanjem ne utičući na nivo toplotnog komfora. Ovo omogućava smanjenje gubitaka energije i do 10-20%, što je i ekonomično i ekološki ispravno.

Direktno grejanje u keramičkim i kamenim podovima

Direktni grejni sistem zahteva instalisanu snagu i do 150 W/m2 (u zavisnosti od kvaliteta toplotne izolovanosti prostorija) a grejni kablovi su smešteni blizu površine poda, obično u donjem delu betonskog sloja maksimalne debljine 5 cm.

Ovaj sistem može biti instaliran kao osnovni ili dodatni grejni sistem. Kao osnovni, to je jedini grejni sistem u prostoriji, a kao dodatni prati neki drugi sistem npr. radijatore.

Osnovni grejni sistem je napravljen tako da pokrije ukupan gubitak toplote i obezbedi potpuno grejanje, dok je dodatni izveden tako da obezbedi topao i ugodan pod.

Kada je sistem instaliran kao direktni grejni sistem, treba koristiti grejne kablove sa maksimalnom snagom 18 W/m, a jednostavnu i brzu instalaciju će obezbediti montažna traka.

Alternativno se može koristiti grejna mrežica maksimalne snage 150 W/m2.

Da bi se iskoristio optimalni komfor i ekonomičnost sistema treba koristiti termostat sa prostim ili inteligentnim tajmerima kao što je DEVIreg™ 535.

Takođe, za instalaciju direktnog grejnog sistema, je bitno da je podna konstrukcija dobro izolovana tako da je gubitak toplote na dole sveden na minimum i da je sprečen odlazak toplote u zidove ili susedne prostorije.

Skoro svi tipovi podnih obloga su pogodni za podove u koje se instaliraju grejni kablovi, ali uvek treba konsultovati prodavca podne obloge.

- Montaža grejnje mrežice - Kupatilo


Grejna kablovska mrežica je samolepljiva što omogućava bržu i jednostavniju montažu. Mrežica je idealna za projekte renoviranja ili tamo gde je visina i debljina poda važna.

Ukoliko imate dilemu ili vas nešto zanima o sistemima podnog grejanja mozete nam se obratiit > > ovde < <